Stäng hålet när du simmar

2015 Augusti 08

OK, rubriken känns kanske otydlig. Vilket hål? Jo, hålet som ofta bildas mellan kroppen och armen, när du avslutar ditt armtag. På videon ovan visar Michael Phelps hur man gör.

Många har nämligen hört att man ska nudda låret med tummen när man avslutar simarmtaget. Det är rätt men ändå bara halva sanningen. Viktigt är också var du har överarmen och armbågen.

Är armbågen för långt ut från kroppen, så får du ett hål mellan kroppen och armen, och det vill du inte ha. För det ökar motståndet i vattnet och bromsar ner dig. Istället vill du ha ett streamlineläge i vattnet, för att minimera vattenmotståndet. Som Phelps har.

Dessutom blir det svårare att rotera kroppen på bästa sätt, ifall armen är för långt ut från kroppen. Då hamnar man för platt på mage och får inte med ryggmusklerna i draget som man vill. Det är nämligen under kroppsrotationen som du accelererar farten när du simmar. Som du ser när Phelps visar oss ovan.

När du avslutar ditt armtag ska du föra överarmen tight in mot kroppen så att du stänger hålet. Handen hamnar då vid låret när du lyfter den ur vattnet för återföring. Låt höften följa med och i rörelsen och hjälpa till i rotationen. Den så kallade höftkicken ger draget acceleration. Du kan alltså bli rejält snabbare bara genom att stänga hålet. Så det är värt att träna även på det.

 Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.