Konsten att tajma armtaget

2015 Augusti 09

Timingen i din simning kan du även öva på land. Foto: Gunnar Eld.

Timingen i simningen är avgörande för att du får en bra rytm i din simning där du varken slösar energi eller tappar fart. Även om alla tekniska detaljer sitter och du gör rätt med dina armtag så är det den rätta timingen som knyter ihop allt. 

Man kan dela in simmare med timingproblem i två grupper:

  1. De som glider för länge mellan armtagen. De väntar med ena armen tills den återförande armen har kommit fram igen. De simmar helt enkel ”catch up".
  2. De som börjar dra med ena armen, redan när den andra armen lämnar vattnet. Så kallade ”väderkvarnar".

Det optimala ligger, som så ofta, någonstans i mitten. Hur ska det se ut då?

Jo, när den återförande armen (armbågen) är i höjd med huvudet, så ska den främre armen påbörja armtaget och greppa vattnet. Man kan också kalla det för ¾-dels catch-up-simning. Den timingen vill vi också behålla när vi andas. Och det är precis i det momentet som det blir svårt för så många.

Antingen för att du håller huvudet i luften för länge, vilket stör rytmen och timingen. Eller för att du vrider huvudet för mycket när du andas, så att du tittar upp i himlen eller taket istället för att bara ha ett öga ovanför vattenytan. I värsta fall gör du båda felen samtidigt. Det är rätt vanligt. Och stör rätt mycket. Men - det går ju att fixa. Och då blir det mycket bättre!

Fokusera på att få ner ansiktet i vattnet snabbt efter andningen. Men låt också denna rörelse trigga att du samtidigt påbörjar draget bakåt den främre armen. Då får du till frekvensen och timingen. 

Effekten blir också att den främre armen drar bakåt istället för utåt (så att du stänger hålet). Därmed blir draget effektivare och du simmar snabbare. Dessutom minimerar du samtidigt tiden som huvudet är i luften, vilket är bra. All andning tar tid och försämrar vattenläget. Och det sänker farten.

Så, sätt igång att aktivt leta efter din optimala timing. Kanske först på land, men sedan i vattnet.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.