10 ironmans på raken - just nu leder Greger

Årets Decaman pågår just nu i New Orleans, med två svenskar i täten. Greger Sundin leder före Kristian Kristiansen.

Om du börjat tycka att en ironman är slentrian och behöver en ny utmaning som är lite längre kanske Decaman kan vara något för dig? 3,8 mil simning, 180 mil cykling och avslutande 42 mil löpning. Allt i ett sträck.

De tävlande är just nu inne på cyklingen, som alltså är ungefär lika lång som sträckan mellan Stockholm och Paris, så det tar ett tag och tidsavstånden blir stora. Ledande Greger har t ex cyklat drygt 100 mil just nu, medan elvan i tävlingen fn, John Price, bara hunnit med 11 mil. Å andra sidan kanske han brutit, eller kommer att bryta. 

Greger Sundin ute på cykeln, här i dagsljus, på cykelslingan som är ca 14 km per varv. Löpsträckan går på en tvåkilometer lång varvbana. Många varv blir det innan de tävlande är i mål. Men är ur säkerhetssynpunkt är såklart en kort och säker bana det bästa upplägget. Foto: Decaman.

Tävlingen kommer att ta "allt mellan 8 och 13 dygn (maxgränsen) beroende på hur bra det går" gissade Greger Sundin själv innan tävlingen. Efter att ha tävlat långdistanstriathlon sedan 1996 tog han 2009 steget in i ultradistansvärlden. Nu har han gjort såväl 10 ironman på raken, som 20 (2010, i ett sträck) och 30 (2013, en IM per dag i 30 dagar). I båda de sistnämnda kom han tvåa.

Gregers taktik ligger i att ha ett jämnt lugnt tempo med minst 20 timmar på banan per dygn. Resterande 4 timmar per dygn går till "matraster, att ta hand om skavsår, byte av kläder och det som blir kvar går till sömn". Sömn är förstås jätteviktig men än viktigare är att få i sig energi och vätska samt ha så låg belastning på kroppen att den inte går sönder.

Vill du följa loppet så visas resultaten löpande här.
Pål Török
Pål Török

FörfattareKommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.